سفارش تبلیغ
صبا ویژن
آنکه در فراگیریش پرهیزگاری نورزد، خداوند به یکی از این سه چیزمبتلایش می کند : یا او را در جوانی بمیراند یا وی را در روستاها بیفکند و یا به خدمت پادشاه مبتلا گرداند . [پیامبر خدا صلی الله علیه و آله]
کل بازدیدها:----117403---
بازدید امروز: ----2-----
بازدید دیروز: ----20-----
تعلیم و تربیت

 

نویسنده: حمیده سعیدی پویا
چهارشنبه 86/3/9 ساعت 4:18 صبح

نقش محبت و مهرورزی در تعلیم و تربیت

تربیت واقعی و صحیح با یک کلمه که همان " عشق " است آغاز می شود . عشق و نشانه های مربوط به آن از چنان اهمیتی برخوردار است که بدون ذخایر و گنجینه های نهفته ی آدمی ظاهر و آشکار نمی شود . "محبت" و "مهرورزی" در زندگی همه ی ما به خصوص کودکان و نوجوانان نقش اساسی دارد . محبت قانونی است که سلامت و سعادت و شادمانی و هماهنگی و همه گونه کامیابی را برای آدمی به ارمغان می آورد ؛ به شرط آنکه بدانیم چگونه و به چه اندازه از این اکسیر حیات استفاده شود تا ازافراط وتفریط که هر یک عوارض نامطلوبی درتربیت دارند پیش گیری شود . اگر کسی احساس کند که دردل و قلب دیگری جای دارد ، به راحتی نمی تواند از او دل بکند و آنچه بیش از همه انسانها را به یکدیگر پیوند می زند همین جایگاه ها است . پیوندی قوی تر از محبت نمی تواند انسانها را به یکدیگر نزدیک سازد . پیوند ناشی از محبت ، پیوندی است که به سادگی گسسته نمی شود . هر چه پیوند عاطفی بین مربی و متربی محکم تر باشد ، صداقت و یکرنگی و صفای بیشتری بین آنها رواج خواهد یافت ونادرستی وناراستی و تقلب کمتری دربین آنها مشاهده خواهد شد.معلم واقعی کسی است که محبت فراگیران را به صورت عمیق در دل داشته باشد و آنان را همچون فرزندان خود دوست داشته بدارد . بسیاری از رفتارهای ناهنجار فراگیران را که معلول شرایط نامساعد خانواده و یا اطرافیان اوست با محبت و صبر و حوصله می توان درمان کرد . معلم باید با صبر و حوصله به سراغ او رود و بی آنکه محبت او شکل ترحم به خود بگیرد می تواند قلب او را تسخیر کرده و با نیروی معجزه آسای مهر و محبت بیماری روحی و روانی او را درمان کند .

معلمان باید در این زمینه به نکات زیر توجه نمایند :

? .تشخیص کودکانی که در خانواده از محبت لازم برخوردار نبوده اند و برقراری رفتار محبت آمیز با آنان به شیوه ای طبیعی


? . سعی بر تغییر نگرش و رفتارهای نامناسب کودکان محروم از محبت ، با تشخیص استعدادها توانایی ها ورغبتهای آنان وترغیب وتشویقشان به انجام فعالیت های سازنده


? . تشویق وترغیب دانش آموزان در برقراری روابط


    نظرات دیگران ( )
نویسنده: حمیده سعیدی پویا
چهارشنبه 86/3/9 ساعت 4:18 صبح

ویژگیهای اخلاقی رسول خدا(ص)
خبرگزاری مهر - گروه دین و اندیشه: رسول اکرم(ص) به عنوان خاتم پیامبران از ویژگیهای خاصی برخوردار هستند که آگاهی از آنها برای هر انسان مسلمانی ضروری بوده، شناخت بهتر پیامبر اسلام و ویژگیهای بارز مسلمانی را موجب شده، عشق به آموزه های اسلام را افزایش داده و چهره واقعی اسلام و مسلمان را تبیین خواهد کرد .

به گزارش خبرگزاری مهر، در میان ویژگی‌های رسول خدا (ص‌) هیچ چیزی مهمتر از اخلاق آن حضرت نیست. این ویژگی ‌همان چیزی است که خداوند، رسول خود را به دان ستوده و فرموده است‌: « انک لعلی خلق عظیم »‌، تو بهترین خلق و خو را داری‌. و خود رسول (ص‌) هم فرموده است که برای احیای مکارم اخلاقی مبعوث گشته است و تازه مسلمانان نیز وقتی وصف آن حضرت را برای دیگران می ‌گفتند، مهمترین ویژگی دعوتش را همین می‌ دانستند که‌: «و یأمر بمکارم الاخلاق‌».

حضرت‌ بعدها هم در آموزه‌های خود روی اخلاق تکیه بسیاری داشت و می ‌فرمود: خداوند کریم است‌، کرامت و ارزشهای اخلاقی (معالی الاخلاق‌) را دوست دارد و جای دیگر هم فرمود: سنگین‌ ترین چیز در ترازوی مؤمن در روز قیامت «حسن خلق‌» است و فرمود: بهترین دوست من از میان شما، کسی است که بیشترین دوستی را با مردم دارد و به همین قیاس رابطه غیر دوستانه

برخورد با خشک مقدسی‌

یک جنبه مهم تاریخ زندگی پیامبر(ص‌) رعایت دقیق قوانین الهی و وحیانی است‌. پیامبر تابع قرآن ‌است و به هیچ روی مجاز به تخطی از آنها نیست‌. در اینباره‌ بسان قرآن، از افراط و تفریط بیزار است و تلاش می‌کند همان گونه که به او دستور داده شده تا مستقیم حرکت کند «و استقم کما امرت‌» همین رویه را میان مردم نیز ترویج کند. حضرت می‌کوشد تا احکام را به مردم یاد بدهد و حدود دین و احکام شرعی را مشخص کند.

به گزارش پایگاه پیامبر اعظم (ص)، در این ‌میان‌ یک اصل مهم‌ تفهیم این نکته به مردم است که دین را باید از خدا و رسول بگیرند و حلال و حرام را بر اساس قرآن و سنت بشناسند. در خود قرآن‌ از یهود به خاطر این که بی ‌دلیل برخی از حلالها را حرام‌ کرده ‌اند، چندین بار گله شده است‌. قرآن و رسول و امامان دین‌، به همان اندازه که از لاابالی ‌گری بیزار هستند از خشک مقدسی که ناشی از ضعف قوه عقلانی و تمسک به ظواهر است نیز بیزارند.

پیامبر (ص‌) بدون اجازه خداوند چیزی را حلال یا حرام نمی کرد . رعایت حلال و حرام الهی‌، جزو اصولی بود که پیامبر به مردم آموزش می ‌داد و بر آن تأکید می‌کرد. این ‌مطلب را قرآن هم مکرر فرموده بود که اینها حدود الهی است و تخطی از آنها بر هیچ کس روا نیست‌. آنچه هست‌، اینکه قرآن و حدیث باید با درایت فهمیده شود و ظاهرنگری‌، انسان را به کج فهمی ‌می‌کشاند.

نظافت شخصی و عطر زدن و..

پیامبر (ص‌) زندگی اجتماعی و فردی خود را در شکل معمول و حتی خوب آن شکل می ‌داد. لباس ‌سفید می‌پوشید، عطر می‌زد، موهای سر را مرتب شانه می‌ کرد و مرتب دندان‌هایش را مسواک می‌کرد. در میان این مسائل‌، عطر زدن برای آن حضرت یک اصل بود. در روایت هست که در خانه پیامبر، محلی ‌بود که پیامبر همیشه از آنجا خود را عطر می‌زده است .

تصور عمومی چنان است که گویی اگر کسی ثروتمند نباشد، نباید از این قبیل امور استفاده کند، درحالی که چنین نیست‌. حضرت خود زندگی ساده ‌ای داشت‌، روی همان حصیری که شبها نماز شب می ‌خواند، روز می ‌نشست و با مردم گفتگو می ‌کرد و میهمانانش را پذیرای می ‌نمود . نوع غذا خوردن او نیز در همان حد معمول بود، روی زمین می‌ نشست و غذا می‌خورد، اما از رسیدگی به خود و تمیز و معطر بودن غافل نبود .

پیامبر و شوخ طبعی‌

پیامبر (ص‌) فردی شوخ طبع بود و هیچ حالت خشم و عصبانیت در او دیده نشد. در حدیث آمده است‌: کان بالنبی دعابة‌، یعنی مزاحا. اما این تبسم به معنای قهقهه زدن نبوده بلکه فقط متبسم بود: ما رأیت النبی‌ ضاحکا ما کان الا یتبسم‌. این شوخ طبعی هم خود او را سرحال نگاه می‌داشت و هم مردم را آرام و راضی نگاه می ‌داشت‌.

عبادت حضرت‌

عبادت حضرت نیز استثنایی بود. نماز شب که بر پیغمبر واجب بوده و خدا از او خواست که «نِصفه اوانقص منه الا قلیلا» که نیمی از شب یا اندکی کمتر از آن را قرآن و نماز بخواند. خداوند در قرآن می‌فرماید: «ان ربک یعلم أنک تقوم ‌ادنی من ثلثی اللیل و نصفه و ثلثه و طائفة من الذین معک»

حضرت علی (ع‌) در یکی از جنگها می‌گوید که همه خوابیده بودند اما پیغمبر مشغول عبادت بود: لقدر أیتنا و ما فینا قائم الا رسول الله (ص) تحت الشجرة یصلی و یبکی حتی اصبح‌. در میان ما تنها کسی که ایستاده و زیر یک درخت نماز می‌خواند و تا صبح گریه می‌کرد، پیامبر بود. ابوذر هم که خود آیتی در زهد و عبادت بود می‌گوید: شبی با آن حضرت نماز می‌خواندم‌، آن قدر ایستاد و نماز خواند که ‌من خسته شده سرم را به دیوار گذاشتم‌. همین نماز شب بود که پیامبر را به مقام محمود، یعنی مقام شفاعت رساند و این سفارش حق تعالی بود که‌: و من اللیل فتهجد به نافلة لک عسی أن یبعثک مقاما محمودا. نافله شب را به جای آر باشد که خداوند تو را به مقام محمود برساند.

پیامبر رحمت‌

خداوند در قرآن می‌فرماید: و ما أرسلناک الا رحمة للعالمین‌. پیامبر رحمت بدین معناست که آن‌ حضرت هیچ گاه از مردم خشمگین نمی ‌شد، به ویژه در اموری که مربوط به آموزش دین به آنان بود. در نقلها دارد که فکان لایبغضه شی‌ء و لایستفزه‌. و دارد که کان اوسع الناس صدرا. و نیز دارد که قد وسع ‌الناس منه بَسطه و خلقه فصار لهم أبا. همه این عبارات به معنای آن است که حضرت سعه صدر کامل برای دریافت سخنان مردم داشت و سر فرصت به هدایت آنان می‌پرداخت‌. پیامبر رحمت بدان معنا بود که بت پرستان را هم که آزارش می‌دادند نفرین نمی‌کرد و می ‌فرمود: خداوندا! قوم مرا هدایت کن‌. وقتی به حضرت گفتند مشرکین را نفرین کنید، حضرت فرمود: انی لم ‌أبعَث‌ لعانا و انما بعِثت رحمة‌ً .

تأثیر پیامبر تنها در مسلمانان نبوده و نیست‌. بعثت حضرت ختمی مرتبت‌، برای همه عالم رحمت بوده ‌و این رحمت همچنان مستدام است‌.

مردمداری‌

مردمداری برای هر قشری به گونه ‌ای خاص معنا دارد برای یک رهبر، برای یک خطیب‌، برای یک امام‌ جماعت مسجد یا کاسب‌، رفتارهای خاصی می‌تواند سبب جذب مردم شود. پیامبر حتی در عبادت هم مردم را خسته نمی‌کرد. شنیده نشده است که پیامبر نماز جماعتش طولانی باشد. البته از اینکه کسی هم تندتند نماز بخواند بدش می ‌آمد و تذکر می‌داد. درباره حضرت آمده است که‌: یکثر الذکر، یقل‌ّ اللعن‌، یطیلالصلاة‌، یقصر الخطبة و کان لایأنف و لایستکبر. یمشی مع الارملة والمسکین فیقضی له حاجته‌. فراوان‌ یاد خدا می‌کرد، لعنت کمتر می‌کرد، نمازش را با آرامش می‌خواند، خطبه نمازش کوتاه بود، تکبر نداشت‌، با فقرا و یتیمان می‌نشست و نیاز آنها را برآورده می‌کرد.

در همین حال‌، انتظار احترام هم از مردم نداشت‌. خدا البته از مردم می‌خواست حرمت پیامبر را نگهدارند. اما خود پیامبر پایبند احترامات رسمی نبود. از این که کسی جلوی پایش بلند شود، کراهت‌ داشت‌. این خودش محبت بیشتری در مردم ایجاد کرده بود. یک نمونه جالب از مردمداری همین است که وقتی نماز می‌خواند و صدای گریه بچه ‌ای می‌آمد، سوره‌های کوچک را می‌خواند تا نماز تمام شود. وقتی علت را پرسیدند، فرمود اگر نماز را طول می‌ دادم ‌حواس مادرش پرت می‌شد.

حضرت حتی سراغ ضعیف ‌ترین آدمها را می‌گرفت‌: زن سیاهپوستی در مدینه بود که کارهای مسجد را می‌کرد. چند روزی خبری از او نشد. حضرت سراغ گرفت‌، گفتند: مرد. حضرت فرمودند شما با اینکارتان مرا آزار دادید که خبر نکردید. در اصل مردم تصور کرده بودند این شخص این اندازه ارزش ‌ندارد که پیامبر (ص‌) برای او خبر کنند. حضرت فرمود اکنون قبر او را به من نشان دهید. قبر را نشان دادند. حضرت به سراغ قبر او رفت و بر او درود فرستاد .


    نظرات دیگران ( )
نویسنده: حمیده سعیدی پویا
چهارشنبه 86/3/9 ساعت 4:18 صبح

آموزه های اخلاقی پیامبر(ص) بسیار جامع و کامل هستند/ بهره گیری از اخلاق پیامبر(ص) موجب آشنایی با صفات خداوند می شود
خبرگزاری مهر ـ گروه دین و اندیشه: بی تردید اندیشه و تدبر در زندگی پیامبر اسلام(ص) در گرایش انسانها به دین اسلام مؤثر خواهد بود لذا کارشناسان و مسئولان در گفتگوهایی ضمن تأکید بر اینکه پیامبر اکرم(ص) از جامع ترین خصوصیات اخلاقی برخوردار هستند، بهره گیری از اخلاق آن حضرت را عاملی برای آشنایی با صفات ذات ربوبیت اعلام کردند
اخلاق و عدالت شاخص زندگی پیامبر (ص) است

عضو مجلس خبرگان رهبری با تأکید بر ضرورت شناسایی خصوصیات اخلاقی و اجتماعی رسول اکرم، گفت: پیامبر اسلام از تمام جنبه های اخلاقی و رفتاری، الگویی کامل و شایسته برای انسان امروز هستند، یکی از شاخص ترین ویژگی های ایشان اعتدال در همه موارد زندگی فردی و اجتماعی است، لذا بحث و تفحص بسیاری را می طلبد که درک آن آثار بسیاری در پی خواهد داشت .

وی افزود: پیامبر اکرم(ص)، در همه حوزه های اعتقادی، اخلاقی و عملی پیامبر(ص)، شاخص را مشخص می کرد به گونه ای که زیاده روی و یا کوتاه آمدن از آن افراط و تفریط محسوب می شود، براین اساس نمی توان بدون یافتن اصول اعتدال آن را تفسیر و حتی تحصیل کرد، بنابراین تفسیر اعتدال موضعی است و می بایست موضع مشخصی را تعیین نمود لکن موضع حق به دور از افراط و تفریط است که معنا می یابد.

حجت الاسلام سید احمد خاتمی با اشاره به اینکه هر انسانی نیازمند به مقلد بودن از رفتار پیامبر(ص) است، اظهار داشت: نگاه ما به الگو بودن اخلاق و رفتار پیامبر(ص)، باید همواره در رأس هرم زندگی قرار گیرد در این راستا لازم است زندگی خویش را با اصولی که ایشان آنها را در زندگی و در اجتماع رعایت می کرد تطبیق داده و بیشتر در زمینه شناسایی زندگی پیامبر گرامی اسلام مطالعه کنیم.

پیامبر(ص) نمونه بارز عفو و گذشت در اسلام است

رئیس مرکز جهانی علوم اسلامی قم با بیان اینکه راه تکامل انسان پیروی از سیره پیامبر اسلام(ص) است، گفت: یکی از بارزترین شاخصه های اخلاقی پیامبر در زندگی فردی و اجتماعی عفو و گذشت است، این عوامل الگویی اساسی برای رسیدن به اخلاقی شایسته و در خور یک مسلمان واقعی هستند .

حجت الاسلام علیرضا اعرافی رئیس مرکز جهانی علوم اسلامی، اظهار داشت: عفو و گذشت یک اصل مهم در روابط میان انسانها است، بدون داشتن روحیه عفو و گذشت مشکلات متعددی در جامعه بوجود آمده و آنگاه سلامت جامعه قابل تأمین و تضمین نخواهد بود، با توجه به ویژگی هایی که از عفو پیامبر(ص) می توان دریافت کرد، گذشت در سه حوزه میان افراد و خانواده و همچنین بین گروه های جامعه خلاصه می شود.

حجت الاسلام اعرافی یادآور شد: منطقی قوی در بیان و کلام پیامبر وجود داشته است، یکی از ویژگی های اخلاقی پیامبر نیز همین امر بوده است در موارد و روایات بسیاری نیز در اسلام شاهد گذشت پیامبر بوده ایم، برای شناخت پیامبر گرامی اسلام(ص) و پی بردن به آثار وجودی ایشان کافی است منابع عظیمی که از اسلام برجای مانده است گذری داشته و آنها را سرلوحه امور فردی و اجتماعی خود قرار دهیم.

مطالعه در شخصیت رفتاری پیامبر(ص) بر مسلمانان واجب است

معاون دبیر کل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی با تأکید بر ضرورت شناخت جایگاه اخلاق پیامبر(ص)، اظهار داشت: در زندگی امروز رفتار پیامبر گرامی اسلام(ص)، بهترین نماد زندگی است در این رابطه باید مطالعه بسیاری در عمق زندگی آن حضرت داشته باشیم .

وی با اشاره به اهمیت جایگاه عدالت محور بودن پیامبر در دین اسلام، اظهار داشت: یکی از صفات بارز که در ایشان بیش از همه صفاتشان نمایان بود و در قرآن نیز به صراحت به آن اشاره شده است، اعتدال و میانه روی در رفتار اجتماعی و در برخورد با دیگران است، اعتدالی که همه انسان ها از آن صحبت می کنند بدون تردید از جایگاه بالایی در اسلام برخوردار است که آدمی به پیروی کردن از آن و الگو قرار دادن آن سفارش شده است.

وی با اشاره به اینکه پیامبر(ص) با هر موضوعی به شکل معقول برخورد می کرد، اظهار داشت: پیامبر گرامی اسلام با هر موضوع و با هر شخصی عادلانه رفتار می کرد و از افراط و تفریط که لازمه رفتار اعتدال گونه است خودداری می نمود، بعد از هجرت پیامبر به مدینه و گرایش بیشتر افراد به دین اسلام افراد میانه رو بودن پیامبر را مد نظر رفتار خویش قرار دادند و بر اساس آن رفتار می کردند .

آموزه های اخلاقی پیامبر(ص) بسیار جامع و کامل هستند

عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی با تأکید بر ضرورت تعمق در رفتار پیامبر(ص)، اظهار داشت: آموزهای اخلاقی پیامبر گرامی اسلام(ص)، جامع و کامل بوده و به زمان خاصی محدود نمی شوند، از میان این ویژگیها فروتنی و تواضع حضرت در برخورد با دیگران بسیار چشمگیر است.

وی با اشاره به اهمیت فروتنی و تواضع در دین اسلام، اظهار داشت: در بررسی اجمالی تاریخ اسلام و به ویژه در بررسی شیوه زندگانی پیامبر اکرم(ص)، می بینیم که ایشان خود را بالاتر از کسی نمی دانست و همگان را با هم برابر می دانست، این طرز تفکر ایشان است که موجب شد او به تمام کسانی که حتی با او یار نبودند نیز مهربان باشد.

حجت الاسلام احمد احمدی با مهم دانستن الگو پذیری از رفتار پیامبر(ص) در زندگی، اظهار داشت: جدا از اینکه مطالعه و پژوهش در عمق زندگی آن حضرت می تواند در رفتار ما تأثیرگذار باشد، نباید تنها به خواندن اکتفا کنیم اگر یک لحظه به عمق مسئله و به عمق رفتار ایشان تأمل کنیم این رفتار در وجود ما ملکه می شود و این خصلت را باید همواره مد نظر خود در رابطه های شخصی و اجتماعی قرار دهیم که الگوپذیری از رفتار آن حضرت ما را بسوی سعادت در زندگی هدایت و رهنمون می کند.

عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی یادآور شد: در زندگی امروز نمی توان همه چیز را در قانون مشخص کرد بلکه باید قدری در رفتار آن حضرت تأمل و تدبر به خرج داد و از رفتار آنان در زندگی و طرز برخورد با دیگران الگو گرفت و در واقع آنها درس عبرتی برای ما در زندگی باشند.

"تواضع" از ویژگیهای بارز پیامبر اسلام(ص) است

حجت الاسلام کاظم صدیقی با اشاره به جایگاه اخلاقی پیامبر گرامی(ص) نزد خداوند، گفت: اسلام دینی است که در آن همه افراد با یکدیگر برابر هستند، از این جهت پیامبر نشان دهنده این یکرنگی در دین اسلام است چرا که تواضع و فروتنی موجب شد تا ایشان بهترین بنده در روی زمین شوند.

حجت الاسلام صدیقی افزود: از فروتنی و تواضع پیامبر(ص) هر چه بگوییم کم گفته ایم، آنقدر ایشان متواضع بوده که زبان از بیان آن ناتوان است، به همین نکته اکتفا می کنیم که ایشان نیز مانند همه مردم لباس می پوشید و مانند دیگران در جمع حاضر می شد، به هیچ کس کوچکترین بی احترامی نمی کردند و رعایت ادب را همیشه در نظر داشتند، همواره احوال دیگران را جویا می شدند، از دیگران عیادت می کردند و باید گفت که ایشان در همه ابعاد زندگی بنده شایسته خداوند و الگوی کاملی برای مسلمانان هستند.

وی با اشاره به اینکه انسانها نباید خود را از دیگران برتر بدانند، اظهار داشت: وجود مبارک پیامبر(ص) در دین اسلام نمونه بارزی برای پیروی کردن از خصوصیات اخلاقی ایشان است در واقع ایشان بهترین اخلاق را داشته اند، در اسلام نیز به یکی بودن آفرینش انسان تأکید بی شماری شده است، بنابراین بالادست و پایین دست در جامعه معنای خود را از دست می دهد هنگامی که انسان پی به وجود خویش برد و در عمق معنویات و زندگی پیامبر جستجو کند دیگر بدنبال غرور و تکبر در زندگی نمی رود.

"عدالت" از ویژگیهای ارزشمند پیامبر اکرم(ص) است

عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات ادیان و مذاهب قم با اشاره به اینکه اعتدال و میانه روی پیامبر(ص)، در رفتار ایشان به خوبی مشهود بوده است، اظهار داشت: عدالت و میانه روی پیامبر گرامی اسلام در راستای ترویج اخلاق نیکو در اسلام یکی از مهمترین ویژگی های شخصیت ایشان در روابط فردی و اجتماعی است .

سید علی موسوی نژاد مدیر گروه مذاهب اسلامی و عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات ادیان و مذاهب قم با اشاره به اینکه رفتارپیامبر(ص) نمونه بسیار خوبی برای الگوبرداری است، اظهار داشت: در قرآن کریم به بزرگی و عظمت شخصیت پیامبر تأکید فراوان شده است و خود ایشان نیز همواره مردم را به پرهیز از تند خویی توصیه می کردند، خداوند متعال نیز در سفارشی به پیامبر فرموده " ای پیامبر اگر تو خشن باشی همه از تو گریزان و روی گردان خواهند بودند"، در حالی که ایشان همیشه در رفتار و برخوردشان با دیگران میانه رو بودند و این تواضع ایشان محدود به سن خاصی نبود.

پژوهشگر مرکز ادیان و مذاهب قم با اشاره به اینکه سیره پیامبر(ص) منبع عظیمی از فیض و رحمت الهی است، اظهار داشت: رفتار متعادلانه پیامبر ابعاد وسیعی در زندگی را شامل می شود، ما به بهترین شکل می توانیم از طریق الگو پذیری رفتار ایشان از اخلاق آن حضرت بهره مند شویم.

پیامبر(ص) از جامع ترین خصوصیات اخلاقی برخوردار بود

معاون پژوهشی مدرسه عالی فقه و معارف اسلامی قم با اشاره به اینکه خصوصیات اخلاقی رسول اکرم(ص) جامع ترین خصوصیات اخلاقی در دین اسلام هستند، گفت: یکی از شاخص ترین خصوصیات اخلاقی پیامبر که موجب شد ایشان بهترین بنده باشند تواضع در برابر دیگران است .

حجت الاسلام سید حسن عابدیان معاون پژوهشی مدرسه عالی فقه و معارف اسلامی قم، اظهار داشت: از روشن ترین خصوصیات پیامبر به عنوان پیشوای مسلمانان و کامل ترین فرد در اسلام فروتنی ایشان است که در وجود مبارک آن حضرت جلوه گر است، در سیره عملی و در فرمایشات رسول گرامی اسلام مشاهده می کنیم حضرت در برخورد با دیگران جانب احتیاط را رعایت می کردند و همیشه مراقب بودند که ذره ای تکبر و خود بزرگ بینی در ایشان بروز نکند.

وی با اشاره به اینکه وجود پیامبر(ص) بهترین الگو و نمونه در زندگی هر انسان است، اظهار داشت: وجود مبارک رسول اکرم در اسلام موجب دلگرمی همه انسانها است از این رو خصوصیات اخلاقی ایشان بهترین منبع استفاده اخلاقی و اجتماعی برای هر شخصی است، اگر بتوانیم به این خصلت آن طور که مد نظر پیامبر است دست یابیم، می توانیم در همه حال از بهترین زندگی برخوردار باشیم .

حجت الاسلام عابدیان در ادامه یادآور شد: مشکلات جامعه و همچنین مشکلات زندگی شخصی ناشی از تکبراتی است که در زندگی داشته ایم، برای اینکه این مشکلات را از زندگی و از جامعه دور کنیم لازم است قدری تکبر و غرور را از خود دور و ساده زیستی و فروتنی را از محضر پیامبر گرامی اسلام بیاموزیم .

ریشه عفو و گذشت پیامبر(ص) در سعه صدر و دوستی با مردم است

مدیر رادیو معارف با اشاره به اینکه اسلام بخشش را به مسلمانان توصیه کرده، یادآور شد: عفو و گذشت رسول اکرم(ص) ریشه در شرح صدر و دوستی و محبت ایشان به مردم دارد.

مدیر رادیو معارف با تأکید بر ضرورت توجه و الگوبرداری از اخلاق نیکوی پیامبر، اظهار داشت: همان گونه که ایشان در رفتار خود بسیار با گذشت بودند، در زندگی امروز نیز عفو و گذشت مقابل دیگران عمل بسیار نیکویی است و بهترین یادگاری از سیره پیامبر گرامی اسلام برای ما است.

حجت الاسلام بیات با اشاره به اینکه پیامبر(ص) بر خشم خود فروکش می کرد، اظهار داشت: یکی از نمونه های عفو و گذشت پیامبر را باید در فتح مکه دید که مشرکان مکه را با وجود اذیت و آزارهای زیاد به مسلمانان عفو می کرد. البته باید توجه داشت که پیامبر هیچ گاه در مقابل ترویج دین اسلام کوتاهی نمی کردند و در مقابل دشمنان اسلام که مانعی برای ترویج اندیشه های دین اسلام مقابله و جهاد می کردند.

پیروی از عدالت پیامبر(ص) بر عهده تمام مسلمانان است

سردبیر فصلنامه شیعه شناسی با بیان اینکه برخورد پیامبر اسلام(ص) با افراد بسیار معتدل بود، گفت: پیروی از عدالت و میانه روی، این ویژگی برتر پیامبر گرامی اسلام به منظور ترویج دین اسلام وظیفه هر مسلمان خداجوی است.

حجت الاسلام دکتر سید رضا مؤدب سردبیر فصلنامه شیعه شناسی و عضو هیئت علمی دانشگاه قم، با تأکید بر اینکه یکی از ویژگی های مهم پیامبر(ص) اعتدال و میانه روی است، اظهار داشت: خداوند متعال در قرآن کریم پیامبر را در آیات بسیاری مورد وصف قرار داده و می فرماید، ای رسول ما در رفتار خود میانه رو باش.

سردبیر فصلنامه شیعه شناسی با اشاره به اینکه در زندگی امروز دو راه قابل بررسی است، یادآور شد: دو معیار در حیطه خصوصیات اخلاقی پیامبر(ص)، به ویژه اعتدال و میانه روی ایشان قابل بحث است، اول اینکه آشنایی بیشتر با زندگی پیامبر گرامی اسلام که چگونه عبادت و چگونه رفتار روزانه خود را تنظیم می کردند و دوم اینکه کمک از خرد ورزی و قدرت عقل و استفاده از نیروی فکری که خداوند در وجود ما نهاده است، اینکه ما همواره راه درست و منطقی را فراروی خود قرار دهیم و از آن بهره ببریم.

ساده زیستی یکی از ارکان زندگی پیامبر(ص) است

معاون تبلیغ و آموزشهای کاربردی حوزه علمیه قم با بیان اینکه ساده زیستی یکی از ارکان زندگی پیامبر اسلام است، گفت: پیامبر(ص) ساده زندگی می کردند تا اقشار مختلف مردم فاصله ای را با ایشان احساس نکنند .

حجت الاسلام محمد حسن نبوی با اشاره به اینکه فخر فروشی یکی از کارهای باطل در دین اسلام است، اظهار داشت: در چنین فضایی بود که پیامبر گرامی اسلام (ص) رسالت خود را آغاز کرد و به حق به بهترین شکل وظیفه خود را انجام داد، حال ایشان می باید اداره امور مسلمانان و فرهنگ ریشه دار و عمیقی که اعراب برای خود ساخته بودند را در دست می گرفت و آن را کنترل می کرد، خلاصه کلام اینکه ایشان هیچ وقت ساده زیستی و هماهنگ بودن با زندگی مردم را از خود دور نمی ساختند.

معاون تبلیغ و آموزشهای کاربردی حوزه علمیه قم با تأکید بر اینکه ساده زیستی و زندگی همراه با حقارت دو مقوله جدا از یکدیگر هستند، یادآور شد: هیچگاه نباید این دو را یکی دانست، این دو بحث به طور کامل جدا از هم هستند اگر چنانچه شخصی از وضعیت مالی مناسبی بهره مند است و در کنار فردی که از وضعیت مالی مناسبی برخوردار نیست زندگی کند این کار او نوعی هنر محسوب می شود.

عدم وابستگی به امور دنیوی مصداق ساده زیستی پیامبر(ص) است

حجت الاسلام حشمتی از پژوهشگران حوزه دین با تأکید بر اینکه پیامبر اکرم(ص) بسیار ساده زندگی می کردند، اظهار داشت: ساده زیستی و تواضع پیامبر(ص) به این معنا است که ایشان به دنیا و تعلقات آن هیچگونه دلبستگی نداشتند که این خود مصداق بارز ساده زیستی آن حضرت است.

حجت الاسلام محمدرضا حشمتی با اشاره به ساده زیستی پیامبر اکرم(ص)، اظهار داشت: ساده زیستی که یکی از مهمترین خصوصیات اخلاقی زندگی رسول گرامی اسلام (ص) است به معنایی که بیشتر افراد از ساده زیستی برداشت می کنند نیست، بلکه به این معنا است ایشان به دنیا و تعلقات آن دلبستگی نداشتند و خود را به ظواهر دنیا مشغول نمی کردند.

حجت الاسلام حشمتی در ادامه با تأکید بر عدم تعلق پیامبر اسلام(ص) به دنیا و ظواهر آن، تأکید کرد: با شناخت هر چه بیشتر سیره و خصوصیات اخلاقی پیامبر(ص)، می توانیم همان راهی که راه سعادت و کمال به سوی معبود جهان است برسیم ضمن اینکه به هیچ وجه خود را به دنیا متعلق ندانسته و نسبت به ظواهر دنیا بی تفاوت باشیم .

خوش خلقی از ویژگیهای بارز پیامبر اسلام(ص) است

عضو هیئت علمی مرکز مطالعات ادیان و مذاهب قم با بیان اینکه خوش خلقی یکی از ویژگیهای بارز در زندگی پیامبر اکرم(ص) است، گفت: خوش خلقی پیامبر در جذب اقشار مختلف به آن حضرت تأثیر به سزایی داشته است .

مهدی فرمانیان عضو هیئت علمی مرکز مطالعات و تحقیقات ادیان و مذاهب قم، در مورد ویژگی های اخلاقی پیامبر(ص)، به ویژه خوش خلقی ایشان، اظهار داشت: پیامبر گرامی اسلام(ص)، در طول زندگی پرقدر و منزلت خویش، بهترین خصوصیات اخلاقی را بروز دادند و به همین علت نیز بهترین بنده خدا در روی زمین بود، یکی از ویژگیهایی که در وجود پیامبر به خوبی قابل لمس بود خوش خلقی و برخود نیکو با دیگران بود.

عضو هیئت علمی مرکز مطالعات ادیان و مذاهب قم با اشاره به گرمی برخورد پیامبر اکرم با دیگران، یادآور شد: یکی دیگر از مسائلی که در حسن خلق و خوش خلقی پیامبر(ص) می توان به آن اشاره داشت این است که عذر افراد را به راحتی می پذیرفتند حتی اگر به ایشان دروغ گفته می شد، در واقع ایشان هیچگاه کارهای مردم را نقد نمی کرد و گوش شنوای مردم و حلال مشکلات آنها بود.

عضو هیئت علمی مرکز مطالعات ادیان و مذاهب قم با اشاره به اینکه خصوصیات اخلاقی پیامبر(ص)، بهترین درس برای زندگی اجتماعی و فردی هر شخص است، اظهار داشت: با مطالعه در بخش اخلاقی و رفتاری پیامبر اعظم(ص)، در برخورد خود با دیگران می توانیم بهره کامل را از این خصوصیات داشته باشیم، فقط کافی است کمی از تکبر و غرور دوری کرده و خلقت همه انسانها را یکی بدانیم .

ساده زیستی پیامبر(ص) از جاذبه های اسلام است

معاون فرهنگی و تبلیغ سازمان تبلیغات اسلامی با اشاره به اینکه ساده زیستی پیامبر(ص)، یکی از عوامل جذب افراد به اسلام است، اظهار داشت: پیامبر گرامی اسلام دارای ویژگیهای جامع و کاملی هستند، اما یکی از پرجاذبه ترین عواملی که دلهای مردم را مجذوب دین اسلام می کند، ساده زیستی پیامبر(ص) در زندگی فردی و اجتماعی است .

حجت الاسلام عباس اسکندری با بیان ویژگی هایی از ساده زیستی پیامبر(ص)، گفت: پیامبر گرامی اسلام از دانشی که خداوند در اختیارش نهاده بود بهره کامل را برد و در انجام دادن رسالت خود از هیچ تلاشی فرو گذار نبود و جامعه را به سمت تعالی سوق دادند در اینجا لازم است که به نکاتی از سادگی زندگی پیامبر(ص)، اشاراتی داشته باشیم.

معاون فرهنگی سازمان تبلیغات اسلامی با تأکید بر اینکه امام(ره) نمونه بارزی در الگوپذیری از رفتار پیامبر(ص) بود، اظهار داشت: در زمان معاصر می توانیم زندگی امام(ره)، را مثال بزنیم به این دلیل که ایشان ساده ترین شکل استفاده از امکانات موجود در زندگی را برای خود برگزیده بود و در اصل خصوصیات اخلاقی پیامبر را سرلوحه کار خویش قرار داده بود این عاملی برای موفقیت حضرت امام(ره)، محسوب می شود، ما نیز باید با آگاهی کامل از زندگی پیامبر رفتار این حضرت را مد نظر خود داشته باشیم تا بتوانیم هر چه بهتر از زندگی بهره ببریم و نزد خدا محبوب باشیم.

پایبندی به توحید مصداق بارز ساده زیستی پیامبر(ص) است

عضو هیئت علمی مرکز مطالعات ادیان و مذاهب قم با تأکید بر برخورداری پیامبر(ص) از ویژگیهای شاخص، اظهار داشت: پیامبر(ص) در زندگی خود به این مهم رسیده بودند که نهایت هستی در دنیا خالق هستی است و همین امر ساده زیستی پیامبر اکرم(ص) را تأیید می کند که بر اساس آن به مصرف کمتر توجه کرده و عنایت ویژه ای به کمال و نزدیکی به خالق هستی داشتند .

عضو هیئت علمی مرکز مطالعات ادیان و مذاهب قم با اشاره به ساده زیستی رسول اکرم(ص)، تصریح کرد: نکته اول در ساده زیستی پیامبر گرامی اسلام(ص) بر این است که ساده زیستی در زندگی ایشان چگونه برداشت می شود و بر چه اصولی استوار است، بر اساس آنچه در آثار تاریخی معنوی از سیره نبی اکرم(ص) بدست آمده است می توان دریافت که ساده زیستی آن حضرت توحید نابی است که منتهی به ویژگی برتر در زندگی حضرت شده است.

موحدیان گفت: وظیفه ما به عنوان یک مسلمان و پیرو راه پیامبر(ص)، در توسعه اخلاق برتر در زندگی این است که از مواهبی که خداوند برای ما در زمین قرار داده است به خوبی استفاده کنیم، در فلسفه آفرینش انسان از آنجایی که هدف از خلقت آدمی پایداری در این دنیا نیست، پس بنابراین همه آنچه که در اختیارش قرار دارد در رسیدن به هدف متعالی تری باید استفاده گردد.

هدف از بعثت پیامبر(ص) تحقق اخلاق در دین بوده است

عضو هیئت علمی گروه فلسفه دانشگاه ایلام با تأکید بر اینکه پیامبر اسلام(ص) برخوردار از ویژگیهای خاص و انسان کاملی است، اظهار داشت: خوش خلقی و به تعبیری اخلاق نیکو در رفتار و اخلاق ائمه معصومین(ع) فراوان دیده می شود، اما بهترین خصوصیات اخلاقی در وجود گرامی پیامبر اسلام(ص) است و آن حضرت خود، هدف از بعثت را تحقق اخلاق در دین می دانست .

وی با اشاره به محوریت اخلاق در جامعه، یادآور شد: فیلسوفان اخلاق و علمای دانشمند در زمینه اخلاق اساس و محور یک جامعه دینی را اخلاق می دانند، در حیطه گسترده مباحث اخلاقی در جامعه آگاهی، فهم و علم به مسائل اخلاقی بسیار لازم است در واقع تا علم و آگاهی به مسئله ای وجود نداشته باشد و تا مسئله ای به درستی درک و شناسایی نشود اساس و بنیاد خود را از دست می دهد این قضیه در مباحث اخلاقی صدق می یابد .

حسن قنبری با اشاره به اینکه تقویت مسائل اخلاقی در جامعه مسئله بسیار مهمی است، تصریح کرد: در حال حاضر با آگاهی مردم در همه زمینه های اخلاقی جامعه، همه مردم می دانند که پایه و اساس جامعه اسلامی اخلاق است، با توجه به اینکه نهایت کمال در پیامبر گرامی اسلام(ص) نمود دارد نه تنها همه افراد جامعه، بلکه همه نهادهای فرهنگی و دینی باید مسائل اخلاقی را با توجه به پیروی از پیامبر اکرم(ص) در جامعه تقویت کنند.

اخلاق پیامبر(ص) باید الگویی برای مسلمانان باشد

عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات ادیان و مذاهب قم با اشاره به اینکه پیامبر گرامی اسلام(ص) نه تنها آموزگار انسانها است، بر ضرورت پیروی از اخلاق حسنه پیامبر تأکید کرد و گفت: مسلمانان باید از اخلاق و اعمال شایسته پیامبر اسلام (ص) پیروی کرده و با خلق نیک نمونه ای از مسلمانی واقعی باشند .

عضو هیئت علمی مرکز مطالعات ادیان و مذاهب قم با تأکید بر اینکه رفتار نبی اکرم(ص) بر همگان حجت است، یادآور شد: حجت رفتار پیامبر اسلام(ص) بر همگان واضح است، در ادیان مختلف هنگامی که شخصیتی برجسته وجود دارد مردم می توانند از وجود این شخصیت بهره برده و به آن اقتدا کنند، در دین اسلام نیز همین گونه است مسلمانان زمانی ایمان کامل می آورند که به پبامبر اقتدا کنند .

صادق نیا در ادامه افزود: بر اساس این پیش فرض اگر پیامبر(ص)، توانست به مراتبی برسد ما نیز می توانیم مانند او باشیم چرا که در روایات آمده است که روز قیامت هیچ چیزی مانند خوش خلقی سنجیده نمی شود، پیامبر اکرم(ص) در میان مردمی زندگی می کردند که دارای فرهنگی مرده بودند ایشان در میان این مردم شهره خوش خلقی بودند بنابراین ما نیز باید بتوانیم در دنیای امروز مانند پیامبر(ص) رفتار کنیم.

پیروی از اخلاق پیامبر(ص) نیازمند شناخت دقیق است

پژوهشگر پژوهشکده باقرالعلوم با تأکید بر ضرورت شناخت ابعاد وجودی پیامبر اکرم(ص) به صورت عمقی و ریشه ای، یادآور شد: پیامبر اکرم مصداق زیبایی اخلاقی در اسلام هستند و برای آنکه بتوان به خوبی و شایستگی ویژگیها و خصوصیات اخلاقی ایشان را الگو قرار داد، باید به شناختی عمیق از آن حضرت نائل شد .

محمد عمومی با تأکید بر ضرورت شناخت پیامبر خوش خلقی را یکی از ویژگیهای بارز و ارزشمند آن حضرت عنوان کرد و یادآور شد: در مرحله بعد از شناخت خصوصیات اخلاقی پیامبر(ص)، ابعاد خوش خلقی از نظر مفهومی باید مورد بررسی قرار گیرند تا مصداقهای آن دچار اشتباه نگردند تا بدانیم که آیا تبسم داشتن بر لب خوش خلقی محسوب می شود یا اینکه معنای عمیق تری دارد.

وی با اشاره به اینکه درون زیبا، و سیره و باطن نیک داشتن در بروز حسن خلق مؤثر است، تصریح کرد: با توجه به اینکه پیامبر اکرم(ص) درونی زیبا داشتند و بعد از شناخت این مطلب و روشن شدن قضیه، اراده و عزم مهم است هنگامی که شخص اراده و عزم می کند که پیامبر را الگوی خود قرار دهد آنگاه می تواند موفق باشد در واقع تا زمانی که اراده قوی وجود نداشته باشد کسی قادر نیست پیامبر را به عنوان الگو برای خود در نظر داشته باشد.

وی با اشاره به مرحله بعدی از شناخت خوش خلقی پیامبر(ص)، اظهار داشت: مسئله دیگری که در زمینه شناخت بعد خوش خلقی پیامبر الزامی است مسئله استمرار و یک نوع نظارت و در اصل مراقبت از این ویژگی است که در مراحل بالا بدست آمده است بکارگیری و بهره مندی از این صفت نیازمند استمرار و محافظت از آن است.

اخلاق پیامبر (ص) الگویی برای تدبر در دین اسلام است

عضو هیئت علمی مر کز مطالعات ادیان و مذاهب قم با تأکید بر اینکه حضرت محمد (ص) مظهر اخلاق و نمونه ارزشمندی برای مسلمانان هستند، گفت: خصوصیات اخلاقی پیامبر اسلام(ص)، نمونه بسیار خوبی برای مطالعه در شخصیت ایشان و ویژگیهای دین اسلام است تا طی آن با قدری تأمل و تدبر، نتایج این مطالعه سازنده فرهنگ زندگی امروز مسلمانان باشد .

عضو هیئت علمی مرکز مطالعات ادیان و مذاهب قم با اشاره به اینکه اخلاق پیامبران الهی از سوی پیامبر اسلام(ص) تکمیل شده است، یادآور شد: پیامبر بارها و بارها در قرآن به عنوان رحمت در اسلام خوانده شده است بنابراین فلسفه بعثت پیامبر(ص) علاوه بر اینکه ترویج کننده دین اسلام است مروج دین با توجه به مباحث اخلاقی نیز بوده و در واقع انتقال دهنده دین اسلام با جلوه های اخلاقی پیامبر اسلام است .

ملک مکان در ادامه با بیان اینکه پیامبر(ص) بسیار مهربان بود، گفت: علاوه بر اینکه پیامبر اکرم(ص) در برخورد با پیروان و یاران خویش بسیار خوش سخن و خوش برخورد بودند با دشمنان خود نیز تا آنجایی که به دین اسلام لطمه ای وارد نمی شد مهربان بودند این نمونه مناسبی برای بهره گیری از سجایای اخلاقی ایشان است که بهترین فرد در روی زمین اینگونه متواضع عمل می کند.

بهره گیری از اخلاق پیامبر(ص) موجب آشنایی با صفات خداوند می شود

عضو هیئت علمی مرکز مطالعات ادیان و مذاهب قم با بیان اینکه پیامبر اکرم(ص) نمونه و مظهر اخلاق در جامعه است، اظهار داشت: وظیفه هر مسلمان به عنوان پیرو پیامبر اکرم بهره گیری از از خصوصیات اخلاقی آن حضرت است تا به این ترتیب صفات ذات ربوبیت را به خوبی بشناسیم.

محمد نصیری عضو هیئت علمی مرکز مطالعات ادیان و مذاهب قم، مهر تصریح کرد: خصوصیات اخلاقی پیامبر گرامی اسلام(ص)، عبارت از رفتارها و گفتارهای ایشان در زندگی فردی و اجتماعی است، از منظر سیره تربیتی پیامبر اسلام گفتارهایی که در مقام تربیت انسانها از حضرت بازگو شده اهمیت بسیاری در تربیت نسلها دارد.

عضو هیئت علمی مرکز مطالعات ادیان و مذاهب قم با تأکید بر اینکه تاریخ اسلام ثبت کننده خصوصیات اخلاقی پیامبر اکرم(ص) است، تصریح کرد: در واقع عشق و علاقه مردم آن روز و انسانهای دنیای امروز به پیامبر بعد از گذشت 1400 سال به همین عامل ساده زیستی پیامبر مربوط می شود، امروز نیز همچنان در زندگی خویش از رفتار پیامبر بهره می بریم و در هیچ زمانی این خصوصیات تکراری و بی محتوا نخواهند بود.


    نظرات دیگران ( )
نویسنده: حمیده سعیدی پویا
چهارشنبه 86/3/9 ساعت 4:18 صبح

تربیت دینی عاملی برای ارتقاء اخلاق الهی است
نایب رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی گفت: توجه به تربیت دینی و اسلامی و همچنین ارزشهای مبتنی بر غایت و هدف آفرینش انسان را به سوی اخلاق الهی سوق می دهد.

حجت الاسلام سید محمدرضا میرتاج الدینی نایب رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی در گفتگو با خبرنگار مهر با ذکر حدیثی که طی آن اولیاء خدا تمسک جستن انسان به اخلاق خدایی و الهی را سفارش می کنند، در تعریف اخلاق الهی گفت: اخلاقی را می توان الهی دانست که برگرفته از ارزشهای اسلامی و دینی باشد و انسان را به خدا برساند. اخلاق الهی جامعه را به سوی خدایی شدن سوق می دهد و رنگ و بویی الهی دارد.

وی افزود: تربیتی که بر مبنای معارف الهی و آموزه های دینی باشد و ارزشهایی که بر مبنای غایت و هدف آفرینش را دربر می گیرد می تواند انسان را به اخلاق الهی برساند و یکی از ویژگیهای بارز اخلاق الهی هدایت انسان به کمال و خدایی شدن است.

حجت الاسلام میرتاج الدینی با اشاره به اینکه یکی از اهداف خلقت انسان نیایش است نقشی که نیایش در اخلاق الهی ایفا می کند را همان اتصال انسان محدود و ضعیف به مبداء هستی که بی نهایت محسوب می شود عنوان کرد و افزود: اتصال انسان به مبداء هستی از طریق آفرینش، انسان را در فراگیری اخلاق الهی و تخلق، یادگیری و اجرای آن کمک می کند. به عبارت دیگر نیایش راهی است که انسان به عنوان یک موجود بی نهایت کوچک، به وجود بی نهایت بزرگ خداوند برسد.

نایب رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی یاد آور شد: انسان موجودی است که نیاز به الگو دارد، الگوهای زنده و علمی که بتوانند فضای ذهنی و نظری را عینی کنند. برای تحقق اخلاق الهی درسطح جامعه پیش از تعریف اخلاق باید الگوها را تعریف کنیم.

وی تصریح کرد: قرآن نیز روش تعریف الگوها را در موارد بسیاری مد نظر قرار داده و از آن بهره گرفته است. وقتی خداوند در قرآن می خواهد نیکی را تعریف کند می فرماید نیکی ایستادن به سمت مشرق با مغرب نیست، بلکه حقیقت نیکی افرادی هستند که به خداوند، پیامبر وی و روز قیامت ایمان آورده اند.

حجت الاسلام سید محمد رضا میرتاج الدینی تأثیر گذارترین راه و روش تربیت اخلاقی برای فرد یا جامعه را معرفی الگوهای زنده عینی و عملی دانست که عمل به رفتارهای اخلاقی و آسمانی را مد نظر دارند.


    نظرات دیگران ( )
نویسنده: حمیده سعیدی پویا
چهارشنبه 86/3/9 ساعت 4:18 صبح

مبانی تعلیم و تربیت12

امام جعفر صادق ( ع) فرمودند:

شایسته است مسلمان عاقل ساعتی از روز خود را برای کارهائی که بین او و خداوند انجام می گیرد اختصاص دهد و ساعتی برادران ایمانی و دوستان خود را ملاقات کند و در امور معنوی و اخروی با آنان گفتگو نماید و ساعتی نفس خود را با لذائذومشتهیاتش که گناه نباشد آزاد بگذارد و این ساعت لذت آدمی را درانجام وظائف و ساعت دیگر کمک می کند.

کافی 5 ، ص 87

 

فکر کن در ساختمان میمون و اینکه بسیاری از اعضایش شباهت به انسان دارد، سر و صورت، کتف و سینه، جهاز هاضمه، به علاوه هوش مخصوصی دارد که اشارات مربی خود را درک می کند. آدمی از این حیوان عبرت بگیرد و بداند که بشر از طینت حیوان ساخته شده و از جنس او است به خصوص با همه شباهتی که بین او و میمون است و اگر خداوند از جهت هوش و عقل و نطق به انسان برتری نمی داد آدمی نیز مانند بعضی از حیوانات بود. چیزی که میمون را با تمام شباهتی که به انسان دارد از آدمی جدا می کند و او را در جهان پست حیوانی نگاه می دارد در واقع همان نقص عقل و هوش و نطق است.

بحار،جلد2،ص301

 

پس از آنکه آدمی از دنیا می رود اجری عایدش نمی گردد، مگر از سه راه: اول صدقه ای که آن را در ایام حیات خود، به جریان انداخته و پس از مرگش تا قیامت جریان داشته باشد مانند موقوفاتی که ارث برده نمی شود. یا سنت خوبی که پایه گذاری نموده و بعد از او مورد عمل دیگران است.یافرزندصالحی که وی رابه شایستگی تربیت نموده و برای او استغفار می نماید.

خصال صدوق ص 151

تمایلات نفسانی در ضمیر بشر بیدار است و خرد در خواب

بحار 18،ص424

 

طفل هفت سال بازی نماید، هفت سال خواندن و نوشتن بیاموزد، هفت سال مقررات زندگی و حلال و حرام قانونی را یاد بگیرد.
کافی، جلد 6، ص 47 و 46

 

دوست ندارم جوانی از شما را ببینم مگر آنکه صبح کند و رفت و آمدش در یکی از این دو حالت باشد: یا عالم یا محصل. کسی که چنین نباشد در انجام وظیفه کوتاهی نموده و خود داری از اداء وظیفه، تضییع حق

انسانیت است و چنین تضییعی گناه است و جایگاه گناه کار در آتش خواهد بود.

بحار، جلد 1.ص55

 

آن کس که خاطرات شخصی خود را از دل نزداید، و از خطرات نفسانی و غریزی خویش فارغ نشود، افکار شیطانی را از خود نراند، و در پناه خداوند بزرگ نرودشایسته نیست مردم را امر به معروف و نهی از منکر نماید.

محجه البیضاء، جلد 4، ص109

 

آغاز سال (حساب اعمال) شب قدر است،در آن سال برنامة سال آینده نوشته می شود.
وسائل الشیعه، ج  7.ص258

خداوند، پیر نادان، ثروتمند ستمکار، و فقیر متکبّر را دشمن دارد.

بحار ، جلد 1، ص31

 

خیر و برکت هیچ ثروتی به قدر عقل نیست، و پستی و ذلت هیچ فقری به پایه حماقت که فقر عقلی است، نمی رسد.

کافی 1،ص29

 

نفس خود را از آنچه برایش مضر است باز دار قبل از آنکه بمیری و در آزادی جانت کوشش کن همان طور که در طلب روزیت کوشش می نمائی زیرا که جانت در گرو اعمال تو است و جز با کوشش تو آزاد نخواهد شد.

وسائل 4، ص40

 

طالبان علم، سه گروهند و تو آنان را به ذات و صفاتشان بشناس: گروهی برای کارهای جاهلانه و بحثهای خصومت آمیز درس می خوانند. گروهی برای گردن فرازی و فریبکاری تحصیل می نمایند،  و گروه سوم، علم را برای فهمیدن و تعقل نمودن فرا می گیرند.
کافی، جلد ، ص49

 

امام صادق (ع) به أحول فرمود: به بصره رفتی؟ عرض کرد: آری. فرمود: شوق مردم به این امر"حقایق رهبری امامت و ولایت امام " و پذیرش آنها را چگونه دیدی؟ عرض کرد: به خدا قسم اندک کارهایی انجام داده اند،
اما کم است. حضرت فرمود: بر تو باد نوجوانان؛ زیرا این گروه در پذیرش هر نوع خوبی شتاب بیشتری نشان می دهند.

قرب الاسناد،ص128

 

دوستی و رفاقت حدودی دارد، کسی که واجد تمام آن حدود نیست او دوست کامل نیست و آن کس که دارای هیچ یک از آن حدود نیست اساساً دوست نیست. اول آنکه ظاهر و باطن رفیقت نسبت به تو یکسان باشد، دوم آنکه زیبائی و آبروی تو را جمال خود ببیند و نازیبائی تو را نازیبائی خود بداند، سوم دست یافتن به مال یا رسیدن به مقام، روش دوستانه او را نسبت به تو تغییر ندهد، چهارم در زمینه رفاقت از آنچه و هر چه در اختیار دارد نسبت به تو مضایقه ننماید، پنجم تو را در مواقع آلام و مصائب ترک نگوید.

امالی صدوق،ص397

زمانی که تمایل به عبادت نداشته و خسته هستید، آن را بر خود تحمیل نکنید.
اصول کافی، ج2،ص86

 

هر کس که با مردم دردمند یا ناقص یا گرفتار بلا بر خورد می نماید آهسته و بدون آنکه فرد گرفتار بشنود، با خود بگوید خدای را شکر که مرا از عیوب و نقائص حفظ نموده است.

وسائل، جلد 3، ص209

 

کسی که تحصیل علم می کند برای آن که به مردان عالم فخر فروشی نماید، یا به جنگ بی سوادان برود و آنان را شکست دهد، یا آنکه به وسیله علم، مردم را به خود متوجه کند و بگوید من رئیس شما هستم، جایگاه چنین انسانی از آتش خواهد بود.

مستدرک، جلد2، ص 322

مردم را، به خیر و نیکی فرا خوانید “ با رفتارتان “ نه با زبانتان، تا سخت کوشی و راستی و پاکدامنی را به چشم خود، در شما ببینند. الکافی، ج 2 ، ص105

 

روش تو در کسب و کار باید آنگونه باشد که تلاشت بیش از کوشش انسان تنبل "که پی کار نمی رود" و کمتر از فعالیت فرد حریص، که خشنود و مطئن به دنیاست، و در این موضوع روش میانه روی را پیش گیر و خودت را از فرد ناتوان بالاتر بر و آنچه را که بدان نیازمندی کسب کن.

بحارالانوار، ج103، ص33

 

مسواک کردن باعث پاکی دهان و خوشنودی پروردگار متعال است. و خداوند آنرا از آداب و سنتهای مؤکد قرار داده است، که نزد شخص عاقل از شماره بیرون است. پس چنان که بوسیلة مسواک آلودگیهای دندانهای خود را که از طعام و خوراک ایجاد شده استؤ پاک می کنی، همینطورآلودگیهای ناشی از معاصی و خطاهای قلبت را بوسیلة تضرع و زاری و خشوع و شب بیداری و استغفار در سحرگاهان پاک گردان و برای خدا ظاهر و باطنت را از تیرگی مخالفت با امر خدا و انجام محرمات، از سر اخلاص پاک گردان.

کافی، ج3، ص23

 

امام صادق (ع)، به نقل از پیامبر اکرم(ص):خداوند رحمت کند پدر و مادری را که فرزند خویش را بر رفتار نیک نسبت به خود یاری می دهند.کافی، ج6، ص50

رسول اکرم روایت کرده پنج چیز است که تالحظه مرگ آنها را ترک نمی کنم، یکی از آنها سلام گفتن به کودکان است. در انجام این اعمال مراقبت دارم تا بعد از من به صورت سنتی بین مسلمین بماند و عمل کنند.

وسا ئل ، جلد  3، ص209


رسول خدا "ص" شوخی و مزاح می نمود، ولی جز حق چیزی نمی گفت.

بحارالانوار، ج16، ص 244


از مواعظ لقمان حکیم به فرزند خود این بود که فرزند من بدان که فردا که در پیشگاه الهی برای حساب ، حاضر می شوی درباره چهار چیز از تو می پرسند: جوانیت را در چه راه تمام کردی ؟ عمرت را در چه کار فانی نمودی؟  ثروتت را چگونه به دست آوردی ؟ و آن را در چه راه صرف کردی؟

کافی 2، ص135


لقمان به پسر خود چنین گفت:فرزند عزیزم همواره نفس خود را به اداء وظائف شخصی و انجام کارهای خویش ملزم کن. و جان خود را در مقابل شدائدی که از ناحیه مردممی رسد به صبر و بردباری وادار نما. اگر مایلی در دنیا به بزرگترین عزت و بزرگواری نائل شوی از مردم قطع طمع کن و به آنان امیدوار مباش. پیامبران و مردان الهی با قطع امید از مردم به مدارج عالیه خود نائل شدند .

بحار ، جلد 5 ، ص323


    نظرات دیگران ( )
نویسنده: حمیده سعیدی پویا
چهارشنبه 86/3/9 ساعت 4:18 صبح

رشد اخلاق اسلامی نیازمند تعلیم و تربیت است

حجت السلام دکتر محمدعلی ایازی در گفتگو با خبرنگار "مهر" یادآور شد: بخشیدن اشتباه دیگران، مقابله به مثل نکردن با آنان و برقراری ارتباط و نگسستن پیوند با آنها مواردی است که در اسلام بیش از هر دین دیگری به آنها توجه شده است.

حجت الاسلام ایازی با اشاره به اینکه اخلاق مجموعه ای از رفتارهایی است که با کرامت انسانی سازگار بوده و از رشد شخصیتی و فرهنگی او حکایت می کنند، افزود: مهم ترین آموزه اخلاقی این است که آنچه را برای خود می پسندیم برای دیگران نیز بخواهیم و برعکس.

وی با اشاره به اینکه مبانی و تعالیم اخلاقی در زمانهای مختلف قابل تغییر هستند، گفت: رشد و تکامل بشر موجب توسعه آداب اخلاقی می شود برای نمونه رهبانیت در دنیای فعلی بی معنی است و این تغییرات نشان دهنده گستردگی، شفافیت و کاربردی بودن تعالیم اخلاقی است .

حجت الاسلام ایازی افزود : اخلاق باید جزئی نگر باشد برای نمونه در تعالیم ما آمده با دیگران بلند سخن نگوییم و یا آنان را از فاصله دور صدا نزنیم که همه اینها توجه به امور جزئی و به ظاهر ناچیز است.

حجت الاسلام ایازی در مورد عوامل تأثیرگذار بر اخلاق گفت: اخلاق نیازمند تعلیم و تعلم است و عوامل فردی و اجتماعی بسیاری بر آن تأثیر می گذارند که از آن میان می توان به مسائل فرهنگی، اقتصادی، اجتماعی و سیاسی اشاره کرد.


    نظرات دیگران ( )
نویسنده: حمیده سعیدی پویا
چهارشنبه 86/3/9 ساعت 4:18 صبح

تبیین چشم انداز نظام تعلیم و تربیت جمهوری اسلامی ایران در بسترجهانی شدن :
فرصتها و تهدیدها
چکیده :

جهانی شدن بعنوان یک فرایند گریز ناپذیر در قرن بیست و یکم در ابعاد سه گانه خود (اقتصادی ،سیاسی و فرهنگی ) آموزش و پرورش را دستخوش تغییر و تحول می نماید ،از این رو شناسایی ویژگیها و آثار این فرایند بر آموزش و پرورش (و به عبارتی جهانی شدن تعلیم و تربیت) یکی از وظایف اصلی هر نظام تعلیم و تربیت و از جمله نظام آموزش و پرورش ایران می باشد. در این میان می توان به پیامدهای اقتصادی جهانی شدن برای نظام آموزش و پرورش از جمله توجه بیشتر بر آموزشهای فنی و حرفه ای و استفاده بیشتر از تکنولوژی اطلاعات ،و پیامدهای بعد سیاسی جهانی شدن از جمله کمرنگ شدن نظارت و تسلط دولت و حکومت بر نظام تعلیم و تربیت و پیامدهای بعد فرهنگی جهانی شدن از جمله ترویج فرهنگ غرب و کمرنگ شدن ویژگیهای بومی و به مخاطره افتادن هویت ملی و ارزشهای دینی در برنامه های درسی مدارس اشاره کرد. از طرفی می توان به برقراری ارتباطات فرهنگی بیشتر و شناخت سایر فرهنگها به عنوان فرصتهای پیش روی تعلیم و تربیت اشاره کرد. بنا براین دیدگاه جهانی شدن فرصتها و چالشهایی را برای نظام تعلیم و تربیت به طور عام و برای ایران بطور خاص پدید می آورد. که با بهره گیری از این فرصتها و با شناخت بهتر چالشها می توان به حفظ میراثهای فرهنگی و اعتلای نظام تعلیم و تربیت در راستای جهانی شدن پرداخت .تبیین و تحلیل این فرصتها و تهدید ها از جمله اهداف این مقاله است.
واژگان کلیدی :جهانی شدن . جهانی شدن آموزش و پرورش. جهانی شدن فرهنگی.آموزش و پرورش .شهروند جهانی.هویت.ارتباطات.

مفهوم شناسی جهانی شدن:
روند تحولات در قرن بیستم در دهه 1970 میلادی وارد مرحله جدیدی شد و در اواسط دهه 1980 تقریباً در تمامی زمینه ها نشان خود را بر جای گذاشت . در دهه 1980 برای اشاره به این دگرگونی ها مفاهیمی چون جامعه صنعتی و فرامدرن (پست مدرن ) به کار می رفت ، اما در دهه 1990 میلادی مفهوم جهانی شدن رایج گردید و به مفهوم مسلط در دوران معاصر تبدیل شد . به گونه ای که امروزه همه چیز با رجوع به این مفهوم مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار می گیرد . در ظاهر امر ، جهانی شدن یعنی ره سپردن تمامی جوامع به سوی جهانی وحدت یافته که در آن همه چیز در سطح جهانی مطرح و نگریسته می شود . اما در واقع، جهانی شدن به معنای آزادی مطلق کسب و کار ، برداشته شدن تمامی موانع برای جریان یافتن سهل و آسان سرمایه و نفوذ آن در تمامی عرصه ها و حرکت روان اطلاعات ، امور مالیه ، خدمات و بالاخره تداخل فرهنگ ها آنهم به سوی یکسان شدگی و یکدستی است که تمامی این امور در مقیاسی جهانی رخ می دهد (ایران زاده , 1380,ص16 ) .
در علم معانی بیان جهانی شدن فرایند کوتاه کردن فاصله ها ،تغییر در تجارب زمانی و ارائه امور با ماهیت جهانی است .((RIZVI,2000.p.59 به عبارت دیگر هر گونه رویداد فنی ، روانشناختی ، اجتماعی، اقتصادی یا سیاسی که گستردگی منافع ورویه ها را ورای قلمروهای جا افتاده تقویت نماید هم منشا وهم مبین فرایندهای جهانی شدن است.(صادقی ،1378.ص .43)که با این ملاحظات می توان جهانی شدن را از واژه هایی چون یکپارچگی جهانی ,عمومیت , غربی سازی ومحلی کردن متمایز دانست (اختری, 1378.ص.124) .
جهانی شدن، مرزها و هویتها را کمرنگ تر میکند ،به مردم، کالاها ، اطلاعات ، عادتها ، هنجارها و نهادها توجه می کند و به مرزها اجازه جابه جایی میدهد .از آنجا که نمی توان مرزهای نفوذناپذیری درمقابل اشاعه اندیشه ها و کالاها ایجاد کرد بنابر این جهانی شدن در بلند مدت به هر حال استیلا خواهد یافت ،پویشهای مرزگشای جهانی شدن دقیقا به این دلیل بارزتر میشود که طی دهه های گذشته گسترش فراوان امکانات ،منافع و بازارها زمینه بالقوه رواج عالمگیر آنها را فراهم ساخته است .انقلاب کشاورزی و بعدازآن دگرگونیهای عصر صنعتی و فرا صنعتی در شمار منابع اصلی تقویت کننده فرایند جهانی شدن هستند.
شکی نیست که وجه اصلی جهانی شدن و آنچه مایه موافقت و مخالفتها است وجه اقتصادی آن است و از این رو به جا است که ابتدا با سرچشمه های اقتصادی آن آشنا شویم. جهانی شدن در واقع بخشی از فرایند تاریخی تکامل اجتماعی است و به زعم عده ای ناشی از ماهیت و ذات رشد سرمایه، تلاش برای بقاء و کسب بازارهای جدید و سود آور و نیاز به صدور سرمایه از بازارهای اشباع شده به بازارهای بکر و بلقوه می باشد که این انتقال سرمایه تبعات مثبت و منفی بسیاری برای کشورهای عقب مانده ودر حال توسعه دارد ،به طور کلی میتوان گفت مبنای اقتصادی جهانی شدن نئو لیبرالیسم اقتصادی است (قاسمی ،1380.ص.53) .
جهانی شدن جنبه های واضح سیاسی هم دارد. جهانی شدن در بعد سیاسی باعث رشد عملکرد های فرا ملی ,رشد محلات و شهرهای جهانی که عملکردهای جهانی را ایجاد می کند ,کاهش اثر ابزارهای سیاسی حکومت , کاهش اقتدار حکومت و بطور کلی پیدایش فضای سیا سی جدید است . در بعد فرهنگی و اجتماعی که عمده ترین وجه تعارض وتقابل در فرایند جهانی شدن است مهاجرت و فرار مغزها افزایش می یابد که این عامل باعث تغییر شکل جمعیت شناختی کشورهای جهان می شود.البته جهانی شدن فرهنگ اصطلاح تأویل پذیری است که از آن تعبیراتی متفاوتی ارائه شده است.یعنی میان کسانی که به مساله جهانی شدن فرهنگ پرداخته اند اتفاق نظر وجود ندارد عده ای آن را پدیده ای محتوم دانسته و نظر داده اند که دیر یا زود باید در برابر آن سر تسلیم فرود آورد و پذیرای آن شد برخی دیگر گفته اند که جوامع در قبول یا رد آن آزادند واختیار دارند که درباره آن تصمیم بگیرند.
آنهایی که جهانی شدن را امری جبری دانسته اند اظهارداشته اند که جهانی شدن به اقتضای تحولات اقتصادی ، سیاسی ، علمی و گسترش ارتباطات در عصر حاضر رخ نموده است و کشورها لاجرم باید خود را با آن هماهنگ سازد براساس چنین برداشتی باید پذیرفت که فرهنگی خاص , سلطه خود را بر اخلاق ، هنر ، اقتصاد ، سیاست و نیز رفتارهای فردی و جمعی انسانها اعمال خواهد کردو جهان سرانجام صاحب فرهنگی یکسان خواهدشد. اما کسانی که از جهانی شدن تفسیری سلطه جویانه ندارد براین باورند که جهانی شدن به معنی سیطره یک فرهنگ خاص برجهان نیست بلکه چون انسانها همگی عضو جامعه جهانی هستند , باید به مسائلی که جامعه جهانی با آن دست به گریبان است بیاندیشند و برای رفع تنگنا ها و دشورایهایی که بشریت با آن روبروست همکاری کنند اینان ضمن قبول کثرت گرایی فرهنگی به عنوان یک واقعیت , گفتگوی میان تمدنها ، تفاهم فرهنگی ، دستیابی به ارزشهای مشترک ،احترام متقابل ، مشارکت بین المللی و نیز شکیبایی را تجویز می کنند درهمین زمینه عده ای گفته اند که شکل گیری فرهنگ جهانی به افول اضمحلال فرهنگهای ملی ومنطقه ای نمی انجامد . زیرا فرهنگهای بومی دارای نظام ارزشی قدرتمندی هستند وفرهنگ جهانی نمی تواند این فرهنگها را در خود هضم کند اگر فرهنگی درحال افول است علت آن به ضعف درونی آن فرهنگ مربوط می شود تا به ظهور یک فرهنگ جهانی( محسن پور , 1379). به هر ترتیب جهانی شدن در بعد فرهنگی دارای تاثیرات بسیا رمهمی است که هر جامعه و فرهنگی جهت حفظ و ارتقا ی خود در میان سایر فرهنگها باید آنها را شناخته تا بتواند از جهانی شدن به عنوان یک فرصت بهره گیرد. از جمله این اثرات می توان به رشد تفاهمات بین المللی، افزایش ارتباطات و اطلاعات در سطح جهانی ,کمرنگ شدن اثرات فرهنگ بومی و افزایش تاثیر فرهنگهای غیر بومی اشاره کرد.
بطور کلی با توجه به ابعاد مختلف جهانی شدن وتغییرات سیاسی ،اجتماعی،اقتصادی ناشی از آن کشورهای مختلف جهان برای سازگاری با تغییرات حاصل از روند جهانی شدن باید دست به ابتکار عمل بزنند آنها با پیش بینیها و تخمینهای خود برخورد با آسیبهای احتمالی پیش رو را هر چه بیشتر کاهش داده و ورود به کوران جهانی شدن را تا حد امکان نرم وروان می سازند ،این سازگاریها در سه سطح فرا ملی ،ملی وفردی باید لحاظ شود. درسطح فرا ملی باید به توسعه یک نوع کنترل جهانی به منظور حل مسائل ومشکلات جهانی رو کرد،در سطح ملی دولتهای محلی جایگاه و برنامه ویژه ای را باید داشته باشند و نهایتا درسطح فردی می بایست توجه داشت که مشکلات موجود دارای همبستگی بالایی با آموزش و پرورش هستند. به بیان دیگر آسیبهای فردی جهانی شدن ناشی از نداشتن منابع آموزشی کافی ونیز نداشتن آگاهی و دانش لازم برای راه حلهای بالا بردن امنیت فردی است (سلیمی ،1379.ص.14) .البته تغییر و اصلاح آموزش و پرورش منطبق با منطق جهانی شدن نیازمند اقداماتی است که خود دال بر تاثیر پذیری آموزش و پرورش از جهانی شدن است، از جمله: اصلاح هدفهای کلی و هدفهای عینی در برنامه درسی، بسط محتوای آموزش جهانی به آن اندازه که در برنامه درسی منعکس شود،تقاضا برای برنامه درسی آموزش جهانی برای گروههای درون مدرسه ای و گروهای اجتماع بیرونی Hendrix.1998.p.28) )،حرکت به سوی یادگیری مادام العمر برای همه،حرکت به سوی آموزش از راه دور و یادگیری پراکنده و حرکت به سوی نهادینه کردن استفاده از شبکه های ارتباطی در آموزش و پرورش( 145.p.2000.Brunne ).

جهانی شدن و آموزش و پرورش(فرصتها و تهدیدها)

جهانی شدن در ابعاد سه گانه خود آموزش و پرورش را تحت تأثیر قرار می دهد . در بعد اقتصادی با گسترش دیدگاههای نئو لیبرالیسمی(15.p.1999.Delong) باعث خصوصی سازی مدارس, قطع هزینه های عمومی درجهت تجهیز مدارس و باعث خود گردانی اقتصادی مدارس و نهایتا آموزش و پرورش می شود .تربیت افرادی که بتوانند به دنبال سود فردی خود باشند محوریت می یابد ودر همین راستا آموزشهای فنی و حرفه ای اهمیت بیشتری پیدا می کند. در بعد سیاسی با کمرنگ شدن نقش حکومتهای ملی ـ محلی وایجاد حکومت جهانی واحد ،تناسب بین اهداف ومحتوا و روشهای تربیتی با نیازهای جامعه محلی- ملی در کاهش می یابد و آموزشها شکل غیر بومی وجهانی یافته و باعث جهت گیری نظام تعلیم و تربیت به سمت تربیت شهروند جهانی می گردد .البته با توجه به رشد عملکرد های فرا ملی در نتیجه جهانی شدن، شناخت سایر فرهنگها و زبانها ضرورت می یابد . بعد دیگر جهانی شدن یعنی بعد فرهنگی با توجه به آنچه قبلا ذکرشده مهم ترین ومؤثرترین بعد از نظر تأثیرگذاری بر نظام آموزش و پرورش می باشد. جهانی شدن باعث نفوذ ارزشهای فرهنگها سایر جوامع در جامعه می شود . همچنین رشد پدیده مهاجرت باعث ایجاد کلاسهای چند فرهنگی و اهمیت یافتن یاد گیری برای با هم زیستن و استلزامات خاص آن که شامل یادگیری شناخت خویشتن , قائل شدن احترام برای دیگران و آموختن حس مسئو لیت و همکاری با دیگران است، می گردد . آموزش وپرورش درکشور ما به عنوان یک جامعه اسلامی برای مواجهه با این فرایند اجتماعی، سیاسی و فرهنگی وظایف مهمی را به عهده دارد تا بتواند فرهنگ قومی و مذهبی خود را حفظ نماید. این مقاله به تبیین فرصتها و چالشهای ناشی از جهانی شدن برای آموزش و پرورش ایران پرداخته می پردازد و از آنجا که آموزش و پرورش بیشتر جنبه فرهنگی _اجتماعی دارد, علاوه بر بررسی ابعاد سیاسی و اقتصادی بیشتر بر ابعاد فرهنگی جهانی شدن تاکید می شود، تا با روشن شدنفرصتها و چالشهای ناشی از این فرآیند بتوانیم به شیوه های درست حفظ فرهنگ و ارزشهای اسلامی دست یابیم. بنابراین این مقاله در صدد پاسخ گویی به سئوالات ذیل می باشد :
1- فرصتها ی ناشی از پدیده جهانی شدن برای نظام تعلیم و تربیت جمهوری اسلامی ایران کدامند؟
2- تهدیدهای پدیده جهانی شدن برای نظام تعلیم و تربیت جمهوری اسلامی ایران کدامند؟

در پاسخ به سئوال اول می توان به فرصتهایی که جهانی شدن برای تعلیم و تربیت بوجود می آورد به شرح زیر اشاره کرد :
1-استفاده از جدیدترین اطلاعات در آموزش و پرورش ایران:
دانش‌آموزان‌ قرن‌ بیست‌ و یکم‌ عضو جامعه‌ سازمان‌ یافته‌ای‌ هستندکه‌ نیازمند آموزش‌ مهارت‌های‌ سازماندهی‌ گروههای‌ رسمی‌ و غیر رسمی‌ در راستای‌ رشد درک‌ فناوری‌ و بهره‌گیری‌ از آن‌ در تنظیم‌ خط‌ مشی‌ها و سیاست‌های‌ آموزشی‌ می‌ باشند. شهروندان‌ آتیه‌ نیازمندند که‌ برنامه‌ زندگانی‌ خودشان‌ را با خط‌ مشی‌های‌ نوگرایانه‌ از یک‌ سو و رعایت‌ اصول‌ ارتقای‌ کیفیت‌ یادگیری‌، کمک‌ به‌ ایجاد برابری‌ آموزشی‌ و اعتلای‌ اثر بخشی‌ از سوی‌ دیگر هماهنگ‌ نمایند. شهروندانی که توانایی تهیه لوازم مربوط به اینترنت را دراختیار دارند، به راحتی می‌توانند اطلاعات روزآمد را از آن سوی جهان دریافت دارند ودر همان حال اطلاعاتی نو تولید کرده و در اختیار مخاطبان خود قرار دهند. رسانه‌های الکترونیک جدید مرزها را شکسته است اطلاع‌رسانی به شیوة جدید سبب شکستن انحصار رسانه‌های داخلی شده و افراد را قادرمی‌سازد منبع اطلاعاتی خویش را تعیین کنند. و با افزایش سرعت اطلاع رسانی و استفاده بیشتر از تکنولوژی پیشرفته ارتباطات باعث ایجاد فرصتهای بیشتر و مناسب تر جهت رسیدن آموزش و پرورش ایران به اهداف خود می باشد .(کرمی پور ،1381.ص.52).
2- اهمیت یافتن اصل اخلاقی همکاری و تفاهم به عنوان هدف اصلی در تعلیم و تربیت:
از آنجا که در روند جهانی شدن ارتباطات گسترش می یابد و افراد از سراسر دنیابا یکدیگر ارتباط برقرار می کنند و بیشتر در معرض شناخت و ارتباط با سایر افراد جهان قرار می گیرند لذا تفاهمات بین المللی ضرورت می یابد و یادگیری برای با هم زیستن به عنوان یک هدف مهم در آموزش و پرورش در می آید.یادگیری برای با هم زیستن مستلزم یادگیری چگونگی ابراز خویشتن و برقراری ارتباط به شکلی موثر با دیگران است ، و نیز به معنای آموختن حس مسئولیت و سهیم کردن دیگران و مستلزم یادگیری همکاری با دیگران است از این رو شناخت سایر فرهنگها و نحوه ارتباط با آنها ضرورت می یابد و می تواند به عنوان فرصتی در دست آموزش و پرورش ایران قرار می گیرد .(یونسکو،1378،ص100)
3-آموزش الکترونیکی (e-learning)
آموزش الکترونیکی، تصویری از تکامل آموزشهای مشارکتی و شخصی در مقایسه با آموزش سنتی است .همچنان که تجارت الکترونیکی شکل توسعه یافته تجارت در مقایسه با تجارت سنتی است .این نظام آموزشی به دلیل داشتن امتیازات زیاد میتواند ضرورت اجتناب ناپذیر و یک راه حل منطقی برای نظام آموزشی باشد.از جمله نکات مثبت این نوع آموزش می توان به رشد کیفیت آموزش و پرورش ,کاهش هزینه ها و امکان پذیر شدن آموزشها و ایجاد مدارس مجازی اشاره کرد که همه این موارد باعث افزایش راندمانهای آموزشی خواهد شد.(سعادت،1382.ص.89).آموزش و پرورش جمهوری اسلامی نیز می تواند از این امکان جدید آموزشی به عنوان یک فرصت مناسب برای بهبود کیفیت خود بهره گیرد.شکستن مرزهای زمانی و مکانی Coghburn.2003.p.123))از خصایص آموزشهای الکترونیکی است که خود فوایدی را نصیب نظام آموزشی ما می نماید، از جمله گسترش فعالیتهای آموزشی همزمان در کشور،انتقال سریع اطلاعات در تمامی مدارس به صورت online ،حذف روشهای کم بهره آموزشی(روشهای سنتی معلم محور).
4- شکافت حلقه های بسته دانش
شاید بتوان یکی از ثمرات مفید و فرصت ساز جهانی شدن برای تعلیم و تربیت در جمهوری اسلامی را شکافتن مرزها و حلقه های بسته دانش و اصلاح زوایای معرفت شناختی آن دانست. یکی از محدودیتهایی که دانش آموزان در نظامهای آموزشی دنیا از جمله ایران با آن مواجه هستند، عرضه الگوریتمی و هندسی دانش و اطلاعات به آنهاست، آنگونه که سرشت نظام آموزشی یک کشوراقتضا می کند.البته اگر چه این یک حقیقت مسلم و حق مفروض برای نظامهای آموزشی هر کشوری است که دانش آموزان را مطابق آرمانها ی خود تربیت نماید، اما این به معنی هندسی کردن و محدود کردن نظام عرضه اطلاعات نیست.ورود به دنیای فراخ معرفتی از جمله نیازهای طالبان معرفت در عصر کنونی است که خود پیشرفتهای عظیمی را در پی خواهد داشت و این همان فرصتی است که جهانی شدن در اختیار نظام آموزشی ما می گذارد.به عبارت دیگر جهانی شدن نظام عرضه هندسی و الگوریتمی اطلاعات(عرضه اطلاعات در مسیرهای از قبل مشخص ، ثابت و تعریف شده) را به نظام عرضه دیالکتیکی اطلاعات تبدیل می کند.
و نیز در پاسخ به سئوال دوم(تهدیدها) می توان گفت در راستای جهانی شدن با توجه به گسترش نئولیبرالیسم، آموزش وپرورش از حالت ارزشی ودینی خارج شده ونقش اخلاقیات دینی درتدوین اهداف و محتوای آموزشی کمرنگ می شود و همچنین باعث تضعیف هویت و فرهنگ ملی می گردد.از جمله این تهدیدها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
1-تک فرهنگی شدن و تضعیف فرهنگهای بومی :
هویت‌ ملی‌ که‌ منتج‌ از مفهوم‌ هویت‌ می‌باشد آن‌ ویژگی‌ است‌ که‌ ملت‌ها را قابل شناسایی‌ می‌کند. هویت‌ ملی، ابزاری‌ برای‌ تفکیک‌ یک‌ ملت‌ از ملت‌ دیگر با تکیه‌بر آگاهی‌ مشترک‌ حول‌ مفهوم‌ یا مفاهیم‌ تعریف‌ شده‌ جمعی‌ است‌ و تا زمانی‌ که‌آگاهی‌ مشترکی‌ برای‌ تفکیک‌ خود از دیگری‌ به‌ وجود نیاید، هویت‌ ملی، امکان‌شکل‌گیری‌ ندارد .در ارتباط با مقوله جهانی شدن مسئله نگران کننده ،رشد تک فرهنگی (monoculture) است ، فرهنگی که از سوی رسانه های جهانی غرب و شبکه های روابط عمومی آنها تبلیغ می شود ،فرهنگی که به مردم دیکته میکند که چه بپوشند ،چه بخورند ،چگونه زندگی و چگونه فکر کنند (yang,2002,p14).

2- تهدید روندهای مربوط به تربیت دینی در ایران :
در جوامع‌ اسلامی‌ باورهای‌ دینی‌ و نظام‌ ارزشی‌ اسلام‌ بخش‌ مهمی‌ از هویت‌ مسلمانان‌ را شکل‌ می‌دهد. این‌ هویت‌ خواه‌ناخواه‌ در درون‌ مرزهای‌ اعتقادی‌ و دینی‌ تعریف‌ می‌گردد و نوعی‌ خط کشی‌ و مرزبندی‌ بین‌ خود و بیگانه‌ را مطرح‌ می‌سازد. هر چند تفاسیر و قرائت‌های‌ مختلف‌ از اسلام‌ در این‌ زمینه‌ دارای‌ تفاوت‌های‌ جدی‌ است‌ اما این‌ تفاوت‌ها صرفا پررنگ‌شدن‌ یا کم‌رنگ‌شدن‌ مرز خودی‌ و بیگانه‌ را نشان‌ می‌دهند، هر چند در اصل‌ اینکه‌ بالاخره‌ دین‌ و باورهای‌ اسلامی‌ بخشی‌ از هویت‌ جوامع‌ اسلامی‌ را تشکیل‌ می‌دهد اجماع‌ نظر وجود دارد. با پذیرش‌ این‌ نکته‌ هر چند تفسیر پلورالیستی‌ مطلق‌ از اسلام‌ را اتخاذ نماییم. باز هم‌ نوعی‌ تعارض‌ با هویت‌ مطرح‌ در فرایند جهانی‌ شدن‌ و زدودن‌ مرزهای‌اعتقادی‌ و مذهبی‌ جوامع ‌داریم و احتمالا چالش‌آورترین‌ بخش‌ جهانی‌ شدن‌ نسبت‌ به‌ اسلام‌ و اندیشه‌ دینی، خود فرهنگ‌ و اندیشه‌ است. این‌ امر ناشی‌ از نقش‌ زیربنایی‌ فرهنگ‌ نسبت‌ به‌ دیگر ساختارهای‌ اجتماعی‌ است‌ و از سوی‌ دیگر بخش‌ مهمی‌ از فرهنگ‌ متشکل‌ از نظام‌ ارزشی، هنجارها و باورهای‌ دینی‌ جامعه‌ است(براندا،1379،ص177). ،بنابراین‌ آموزش و پرورش در جهت‌ استقرار تربیت‌ اسلامی، ابتدا علایق‌ ایدئولوژیک‌ پنهان‌ در مواد آموزشی، روش‌های‌ تدریس، عناصر فضاهای‌ آموزشی‌ و به‌ تعبیری‌ برنامة‌ پنهان را شفاف‌ ساخته و سپس‌ بر مبنای‌ ارزش‌ها و اصول‌ اسلامی‌ آنها را در جهت‌ علایق‌ ایدئولوژیک‌ اسلامی‌ متحول‌ می سازد و به‌ تدوین‌ نظام‌ جدیدی‌ از تربیت‌ دینی‌ اقدام‌ می نماید. ناگفته‌ پیداست‌ که‌ گرچه‌ این‌ امر مستلزم‌ صرف‌ هزینه‌های‌ فراوان‌ مادی‌ و انسانی‌ برای‌ برنامه‌ریزی‌ و اجراست‌ ولی‌ گریزناپذیر است(باقری،1374،ص177).

3-تاثیر بر زبان و آموزش آن:
یکی از مواردی که در بحث پیامد‌های وسایل الکترونیکی باید آن را جدا از مباحث دیگر فرهنگی، به طور مجزا مدنظر قرار داد، زبان است. در رسانه‌های الکترونیکی جدید، غالباً زبان انگلیسی سلطه دارد و می‌خواهد خود را به همة (فرهنگ) کشورها از جمله ایران تحمیل کند. نفوذ و گسترش زبان انگلیسی از طریق تلویزیون‌های ماهواره‌ای و اینترنت در جای خود می‌تواند مهم‌ترین تهدید علیه زبانهای ملی و محلی قلمداد شود(123.p.Hinchcliff.2000).
از آنجا که تمامی کانالهای ارتباطی دنیا و رسانه های جهانی تنها به چند زبان خاص تعلق دارد و سایر زبانها برای ارتباط برقرار کردن به افراد مختلف در گوشه و کنار دنیا ملزم به برقراری ارتباط با این زبانها هستند، لذا این مهم می تواند تهدیدهای عمده ای را برای زبانهای دیگر از جمله زبان فارسی ایجاد نماید به طوریکه به مرور کارایی خود را از دست داده و رو به زوال نهد از این رو برنامه ریزان خصوصا سازمانهای آموزشی باید تلاش بیشتری را وقف این مهم نموده تا زبان فارسی نیز جایگاه خود را بیابد و کاربردهای بیشتری داشته باشد .

4- آموزشها و کلاسهای چند فرهنگی :
شیوة جدید اطلاع‌رسانی به نوبة خود سبب آگاهی‌های جدید شده و انسان‌های نو می‌آفریند. اطلاعاتی که در عصر دوم رسانه‌‌ها تولید و عرضه می‌شود، غالباً مخاطبان فراملی و بین‌المللی دارد. انسان‌های بی‌شماری با “دیگران” و “غریبه‌ها” ارتباط برقرار کرده و تبادل اطلاعات می‌کنند. به همین جهت این شیوه اطلاع‌رسانی فرهنگ خاصی (جهانی‌ و غربی) را ترویج می‌کند و مخاطبان (مصرف‌کنندگان) اندک‌اندک بیش از آن که خود را متعلق به قوم، فرهنگ و کشور خاصی بدانند، خود را انسانی با تابعیت جهانی و بین‌المللی خواهند نامید. در همین راستا مهاجرت به کشورهای مختلف زیاد شده و این پدیده هر چند باعث شناخت بیشتر سایر فرهنگها و آشنایی بیشتر انها می شود ولی چالشی را به عنوان آموزش ,مدارس و کلاسهای چند فرهنگی ایجاد می نماید که خود این مطلب می تواند مشکلاتی چند برای آموزش و پرورش ایجاد نماید. از جمله نیاز به معلمینی توانا و آشنا با زبان و ویژگیهای فرهنگی سایر کشورها و برنامه ریزیهایی جهت کاهش مشکلات ناشی از این سبک آموزش می باشد .همچنین این گونه آموزشها کیفیت را در نظام آموزش و پرورش کشورها تحت الشعاع قرار می دهد .هویت که یک مقوله فرهنگی ملی و محلی(local and national) است،به یک مقوله جهانی تبدیل می شود که این تبدیل خود محصول حضور در کلاسهای چند فرهنگی( multi –cultural classroom) است.

نتیجه :
از آنچه در این مقاله آمده می توان چنین استنباط نمود که نظام آموزش و پرورش ایران همگام با سایر نظامهای آموزشی دنیا در معرض فرایند جهانی شدن قرار گرفته و می گیرد از این رو باید تلاش نماید تا از فرصتهایی که جهانی شدن پیش روی آموزش و پرورش جوامع قرار می دهد، استفاده نموده و تدابیری جهت کاهش آثار منفی آن بیاندیشد، تا بتواند علاوه بر حفظ میراثهای فرهنگی و سایر ویژگیهای بومی ، ویژگیهای فردی رانیز در دانش آموزان رشد داده و هم زمان آنها را به شناخت جهان و سایر فرهنگها قادر سازد .

منابع:
1-ایران زاده ,سلیمان .جهانی شدن و تحولات استراتژیک در مدیریت و سازمان ,مرکز آموزش مدیریت دولتی ,1380.
2-باقری, خسرو ، تربیت‌ دینی‌ در برابر چالش‌ قرن‌ بیست‌ویکم، مجموعه‌ مقالات‌ تربیت‌ اسلامی، ج‌ 3، قم، مرکز تربیت‌اسلامی، 1379.
3- براندا, واتسن.تدریس‌ مؤ‌ثر تربیت‌ دینی، ، ترجمه‌ و تلخیص‌ بهرام‌ محسن‌پور، مجموعه‌ مقالات‌ تربیت‌ اسلامی‌ شماره‌ 3، قم، مرکز تربیت‌ اسلامی‌ 1379.
4- صداقت، پرویز, سرگذشت‌ جهانی‌شدن‌ و زمینه‌های‌ آن‌ ماهنامه‌ بورس، اردیبهشت‌ 1379.
5-قاسمی ، علی حسین ، جهانی شدن ، بایدها ونبایدها . سمینارجهانی شدن واطلاع رسانی . دانشگاه فردوسی مشهد . پاییز 1380.
6-کرمی پور ,محمد رضا .آموزش متناسب با عصر اطلاعات .تکنولوژی آموزشی .فروردین 1381.
7-محسن پور، بهرام . نقش تعلیم وتربیت دربرخورد با جهانی شدن فرهنگ مدرنیته ، فضای علمی پژوهشی جلد هشتم . شماره 3و4 ، پاییز و زمستان 1379.
8- یونسکو . ملبورن ، آموزش وپرورش برای قرن 21. گروه مترجمان ، تک نگاشت 27


    نظرات دیگران ( )
نویسنده: حمیده سعیدی پویا
چهارشنبه 86/3/9 ساعت 4:18 صبح

 

نیاز سنجی فرهنگی جوانان و نوجوانان در یک پژوهش


فرهنگ ویژگی و مشخصه هر جامعه انسانی است و موجب تمایز یک جامعه از جوامع دیگر می‌شود. فرهنگ تشکیل یافته از رفتارهای زندگی روزمره انسانها در جامعه و اجتماع است که به عنوان طرح زندگی گروهی از مردم دانسته شده است و نظامی است که در طول تاریخ بوجود نمی‌آید. فرهنگ در واقع همه چیز و همه بخش های زندگی که توسط انسانها بوجود آمده را در بر می‌گیرد. نیازهای فرهنگی نیز دسته متنوع و مهمی از نیازهای انسانی را شامل می‌شود. نیاز فاصله ای است که بین وضع موجود ووضع مطلوب وجود دارد. نیازها جایگاه مهمی در تدوین اهداف برنامه ریزی ها دارد چرا که بدون اطلاع از کمبودهای موجود، امکان تنظیم هر طرح، برنامه یا نقشه ای بیهوده است. هدف یک برنامه، رفع کامل یا نسبی نیازها و از بین بردن یا کاهش فاصله بین وضع موجود و وضع مطلوب است و این امر در جهت افزایش کارایی افراد و بهینه سازی عملکردهای آنها صورت می‌گیرد تا بیشترین اثر بخشی را برای خود و جامعه داشته باشند. به تعبیر افلاطون " شهروند رشید" کسی است که شایستگی زندگی در " نیک شهر" یا " آرمان شهر" را داشته باشد و به توسعه آن یاری رساند. تعبیر اسلام از چنین فردی می‌تواند " اسوه" باشد. هدف نظام های تعلیم و تربیت و نظام های فرهنگی اگرچه تبدیل افراد به " شهروند رشید" یا " اسوه" نیست، می‌تواند نزدیک کردن افراد به این شخصیت باشد.
بدون تردید هیچ نظامی نه توانسته و نه می‌تواند همه نیازهای فرد و جامعه را با زیر مجموعه گسترده آن مرتفع کند. به همین دلیل اولویت بندی نیازها ضرورت می‌یابد. اولویت بندی نیازها به معنی ترجیح مطلق یک نیاز بر نیاز دیگر نیست بلکه تشخیص مهمترین نیازها، تعیین نقاط اشتراک نیازها و سنجش نسبت توجه به هر نیاز در هدفگذاری برنامه ها است.مهمترین نیاز به معنی نیازی است که رفع شدن آن می‌تواند مشکلات بیشتری برای فرد نیازمند به وجود آورد.

بررسی نیازهای فرهنگی

اهمیت مبحث نیاز به ویژه با توجه به فرهنگی بودن مؤسسه، نیازهای فرهنگی با توجه به جوان بودن مخاطبان مؤسسه، نیازهای فرهنگی جوانان، مبنای انجام پژوهشی با عنوان نیازسنجی فرهنگی جوانان شد. هدف این پژوهش بررسی میزان اهمیت نیازهای مختلف جوانان و شیوه های منتخب جوانان برای رفع آنها بوده است.

جامعه آماری و گروه نمونه

جامعه آماری این پژوهش تمامی زایرانی بوده اند که از نمایشگاه نوروزی در حرم مطهر رضوی بازدید کرده اند. انتخاب آنها به صورت تصادفی بوده است وسعی شده تا در انتخاب تصادفی نسبت جنسیتی رعایت شود.
در مجموع 205 نفر مورد پرسش قرار گرفته اند. این زایران جوان و نوجوان بین 12 تا 35 سال قرار داشتند. 25 درصد آنان ساکن شهرمشهد و 75 درصد ساکن سایر شهرهای کشور بوده اند.
نتایج پژوهش: اهمیت نیازها و شیوه های منتخب برای رفع آنها
آموزش در زمینه مهارتهای زندگی بیشترین نیاز جوانان ونوجوانان بوده است. آنان ترجیح می‌دادند که رفع این نیازهایشان در طی جلسات پرسش وپاسخ وجلسات مشاوره فردی صورت گیرد. اما مهارتهای فردی که جوانان بیش از همه در آن احساس نیاز می‌کنند چیست؟ مهارتهای فردی مجموعه ای از مهارتها است که در جریان زندگی مورد استفاده قرار گرفته وبدون آن زندگی مشکل می‌شود. عزت نفس، اعتماد به نفس، مهارتهای ارتباطی، توانایی ابراز وجود، توانایی " نه گفتن" و.... همه جزء این مهارتها هستند. مسایل و مشکلات رفتاری جوانان ونوجوانان گه‌گاه منعکس کننده کمبود مهارت آنها در برخی زمینه ها است. فرد دارای کمبود مهارت، مسئله دارد چون نمی‌تواند کاری را که مطلوب است انجام دهد.
بعد از مهارتهای فردی رفع نیازهای علمی در مرحله بعد قرار داشته است. برگزاری سخنرانی و همایش وبرگزاری کلاسهای آموزشی از نظر جوانان در رفع این نیاز آنها مؤثر بوده است.
نیاز مرتبه بعد جوانان و نوجوانان نیازهای مذهبی بوده است. از نظر جوانان و نوجوانان پاسخ دهنده برگزاری سخنرانی وهمایش و اردوهای سیاحتی – زیارتی در رفع این نیاز مؤثر است.
مشاوره از ازدواج اولویت بعدی نیازها از دید پاسخگویان بود. کلاسهای آموزشی وجلسات پرسش و پاسخ راه رفع این نیاز تشخیص داده شده است.
نیاز بعدی، نیازهای ورزشی است. جوانان عقیده داشتند که رفع این نیاز از طریق برگزاری مسابقات ورزشی وکلاسهای آموزشی بهتر امکان پذیر است.

انتظارات جوانان از سازمانهای فرهنگی

در زمینه مسایل فرهنگی اجتماعی جوانان انتظار دارند که در انجام امور فرهنگی از آنان استفاده شود، فرهنگ ایرانی به آنها شناسانده شود و با آنها ارتباط مستقیم و رودررو برقرار شود.
در زمینه مذهبی، آشنا کردن جوانان با معارف اسلامی، اسلام و شیعه و الگوهای اسلامی، تفهیم مسایل مذهبی به گونه منطقی و استدلالی، مورد درخواست آنان از سازمانهای فرهنگی بوده است.
همچنین جوانان خواستار برخورد همراه با احترام و ادب، داشتن اخلاق و رفتار دوستانه و داشتن آرامش در برخوردها و سرد نکردن آنها در برخوردها و ایجاد صمیمیت از مسئولان بوده اند.

قالب های اجرایی برنامه ها

نظرات جوانان در قالب های اجرایی برنامه ها به ترتیب به این شرح است:
برگزاری مسابقات، برگزاری اردوهای زیارتی و سیاحتی، کلاس های آموزشی وکنفرانس های علمی، همایش ها و سخنرانی ها و جلسات پرسش و پاسخ، ایجاد فضاهای علمی، ارسال محصولات فرهنگی و برگزاری جلسات معنوی و برگزاری نمایشگاه.


    نظرات دیگران ( )
<      1   2      

  •  RSS 

  • خانه

  • ارتباط با من
  • درباره من

  • پارسی بلاگ
  • درباره من

  • لوگوی وبلاگ

  • پیوندهای روزانه

  • فهرست موضوعی یادداشت ها

  • مطالب بایگانی شده

  • لوگوی دوستان من

  • اوقات شرعی

  • اشتراک در وبلاگ

  •